Utrecht (Hogeschool voor de Kunsten)

Door Marjolein de Groen en Rob Groot Zevert
foto’s Marjolein de Groen (MdG) en Rob Groot Zevert (RGZ)

Wat doet Utrecht dat goed, die preview zo ver voor de troepen uit. Het is half juni, we zijn nog helemaal fris en hebben er zin in. Er is veel te zien en dat is geweldig. Fijne energie, toffe sfeer. Het is de laatste keer dat de eindshow op die geweldige vrijplaats aan de Tractieweg te zien is. Volgend jaar zal blijken hoe bepalend dit ruime pand is geweest voor de kwaliteit van de eindshow.
Bij de opening van SONSBEEK ’16 transACTION in Arnhem, twee weken voor deze eindshow, kwamen we opvallend veel bouwsels tegen. Dat was: huisje in, huisje uit, werkplaats in en tentje uit. Hier in Utrecht doen we dat ook. Veel ruimtes zijn een totaalinstallatie geworden, waarbij álles een ervaring is. Jammer, want zo wordt de eindexamenexpositie bijna een soort van gesammtkunstwerk, terwijl we komen om de individuele kunstenaars te bekijken.

Van alle installaties is de grote installatie van Jonathan Straatman misschien ook wel de beste. Hij maakt geweldige overgangen van angst en benauwdheid naar vrijheid en licht. Jonathan vertelt dat hij pas op het allerlaatst, als hij al 7 maanden met het werk bezig is, een tamme ekster toevoegt. Hiermee word je als toeschouwer onderdeel van de installatie. Goede beslissing.

(MdG) JonathanStraatman
(RGZ) JonathanStraatman

Plezierig is het even mee te zweven met onze IJslandse James Turell,. Als in een abstracte foto shoot kijken we verbaasd naar een echt object in deze oase van licht. Heel fijn en mooi om daar even te zijn

 Kobrun Inga Söring
(MdG) Kobrun Inga Söring

Er zijn dit jaar minder schilders dan in voorgaande jaren. Zij leveren goed en afwisselend werk dat veel kijkplezier biedt. De onderlinge invloed tussen studenten is hier veel minder zichtbaar dan bij de installaties.
Schilder Ricardo van Eijk presenteert zijn schilderijen niet gewoon aan de muur maar op een sublieme manier; in een installatie van grote ruimtevullende panelen. Dit pakt verschrikkelijk goed uit. Het schilderij gaat ongemerkt over in zijn omgeving en andersom. Het is werk dat op de grens ligt van street art, schilderkunst, beeldhouwkunst en punk-avant-garde. Veel en urgent. Dit moet gezien worden!

Ricardo-v-Eyk
(MdG) Ricardo v. Eyk

Thomas Westphal combineert afval, oude tapijten en plastic met de beste schildertraditie, beeldhouwkunst en graffiti. Smerig, rauw en gedurfd. Prima werk.

ThomasWestphal
(RGZ) Thomas Westphal

Soms merk je thuis dat iets je niet los laat. Dat is het geval met de video van Adriaan Luteijn. In een bezemkast met emmers en dweilen en andere rommel, toont de video op de achterwand een aftiteling.

Adriaan Luteijn
(RGZ) Adriaan Luteijn
Advertenties