Den Haag (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten)

Door Marjolein de Groen en Bram Kuypers
foto’s Marjolein de Groen (MdG) en Bram Kuypers (BK)

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag is gehuisvest in twee enorme gebouwen. Hierin vindt ook de eindexamenexpositie plaats.
Op de bijgeleverde kaart is het soms moeilijk af te lezen wie wat gemaakt heeft. Zo ontmoeten we een klein hondje en als we opkijken, zien we de ogen van diezelfde hond ons vanaf een groot vlak aankijken. De maker voelt blijkbaar zo’n sterke band tot de hond dat deze het eindexamenwerk mag bewaken. Grappig, vooral omdat het hondje zelf ook aanwezig is. We weten alleen niet wie het gemaakt heeft.

Pleunie Franke is gefascineerd door de relatie tussen ruimte en tijd. In haar ruimte hangen twee klokken aan de wand die verschillende tijden weergeven. Hier tussenin ligt een ruimte, maar dan wel in de tijd. Is de ruimte voor ons te bereiken of bestaat ze alleen een parallelle wereld? Ook toont Franke twee sculpturen van schuimrubber. Bij de ene sculptuur zijn het tegels, die langzaam maar zeker wegzakken in het schuim. Bij de andere is het juist het schuim dat onder zijn eigen gewicht wegzakt en vervormt. Door hun subtiliteit zijn dit heel spannende beelden.

 (BK) Pleunie Franke 
(BK)exept (Right-botom MdG) Pleuni Franke

Van een afstand hoor je het werk al van Alexander Andropoulos; vijf masten van latjes met daaraan ventilatoren, vlaggetjes en bellen. De vlaggen waaien en de bellen klingelen. Het komt etnisch over maar van welke etnische groep blijft in het ongewisse. Als je je laat meevoeren naar een imaginaire plaats waar je deze objecten tegen zou kunnen komen, waan je je even buiten de keramiekruimte waar Andropoulos ze heeft opgesteld. Lukt dat niet, dan is het nog steeds prachtig.
Het werk is onderdeel van een performance. Nathalie van der Lely schreef hierover in het blog Jegens & Tevens:  Andropoulos drumde, streek met een strijkstok over bekkens, rammelde met zijn schoenzolen en bewerkte op een megafoon… Het was bizar, bijzonder en magisch tegelijk… deden de 20 minuten omvliegen en beseffen dat dit een performance was die je niet wilt missen.
http://jegensentevens.nl/2016/07/kabk-graduation-2016-viva-la-performance/

(BK) Alexander Andropoulos
(BK-L)(MdG-R) Alexander Andropoulos

Wat verder nog opviel:
De grote verscheidenheid onder de exposanten. Hier hebben docenten, studenten niet opgelegd wat goed en fout is. Dit is plezierig omdat je zo telkens weer verrast wordt.
Zo toont de Iraans Negar Kashian schilderijen die zeer traditioneel lijken. Zijn het soms taferelen uit duizend en één nacht?
Loop je bij Anatole de Benedictis de wereld van een graficus uit de jaren 30 binnen. De Benedictus houdt van het potlood.

 (BK) Anatole De Benedictis

(BK) Anatole De Benedictis

en kan Tobias Lengkeek zijn skateboard-verleden botvieren in de expositie zelf, waar hij bijna (!) tegen zijn mooiste schilderijtje aan skate.

 (BK) Tobias Lengkeek
(BK) Tobias Lengkeek

 (BK) Puck Schot
(BK) Puck Schot


(MdG-top) (BK -botom2) Candela Bado
(MdG-top) (BK-botom2) Candela Bado


 (Mdg) (BK) Suzie van Staaveren
(MdG-left) (BK-2right) Suzie van Staaveren


 (MdG) Maria Bigaj
(MdG) Maria Bigaj


 (BK) Anna Lotte Peperkamp
(BK) Anna Lotte Peperkamp


 (BK) Daniel Dmyszwicz
(BK-L)(MdG-R) Daniel Dmyszwicz

Advertenties