Breda / Den Bosch (Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost)

Door Marjolein de Groen en Lieven Hendriks
foto’s Marjolein de Groen (MdG)

We bezoeken vandaag de eindexamenexpositie van de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost. Eerst in Breda en daarna in Den Bosch.

Breda (AKV St. Joost)
De academie van Breda is gevestigd in een oud klooster en seminarie aan de rand van de stad. Het zou een perfecte plek kunnen zijn om in alle rust en vrijheid tot bloei te komen. Maar de richting Fine Art is klein en in dit isolement lijkt het best lastig om een plek te veroveren tussen het geweld van design, dat hier oververtegenwoordigd is.

Op de gang komen we een intrigerend werk tegen van Amda van Wijk. Later zien we een werk met natte klei, water en een zwart gebakende kist. Het is meteen raak: de ornamenten van een plafond in natte klei op de grond. Het is vreemd en wat ons betreft zeker een geslaagd werk.Het werk bestaat bij de gratie van een groot vloeroppervlak. Het is de vraag of we deze presentatie in Arnhem recht kunnen doen.

(MdG) Amanda van Wijk
(MdG) Amanda van Wijk

Ruben van Mols (Bron Mr.Motley)
Ruben van Mols (Bron Mr.Motley)
Robin-van-Hekezen (Bron-LostPainters)
Robin v. Hekezen (Bron-LostPainters)

Den Bosch (AKV St. Joost)
De afdeling van de st. Joost in Den Bosch: Wat een fijn, ruim en licht gebouw met lekker veel werkruimte. De tentoonstelling is verdeeld over vijf ruimtes en in iedere ruimte is een tentoonstelling samengesteld met eigen informatieblad.
De studenten krijgen ruim baan. De academie gunt het ze blijkbaar om de ruimte te nemen en dit betaalt zich uit. Af en toe is het gewoon een goede tentoonstelling, en dat zie je niet vaak op een eindexamenshow. Meestal blijft de kwaliteit van de afzonderlijke werken wat achter bij die van de tentoonstelling.

Er zijn meer studenten die opvallen maar we zijn het eens over de kwaliteit van Monique van de Ven. Eerst zien we een tafel met een zwaar tafelblad van keramiek en een keramische poot. Als je even door je knieën gaat, blijkt aan de onderkant nog een heel tafereel te zitten. Raar maar waar. In een andere ruimte komen we het wonderlijke werk tegen met de titel (heb ik het goed onthouden?!) “Er passen 2 sushi ‘s in een ananas”: een miniatuurwereld in keramiek rondom een pallet met een keramische bovenvlak. Kijk en beoordeel dit absurde spektakel zelf. Ernstig geschikt!

(MdG) Monique van de Ven
(MdG) Monique van de Ven
(MdG) Bob-Lathouwers
(MdG) Bob-Lathouwers
Advertenties