Arnhem (ArtEZ Academie voor beeldende kunsten)

Door Rob Groot Zevert en Marjolein de Groen
foto’s Rob Groot Zevert (RGZ) en Marjolein de Groen (MdG) en Marcel Kronenburg (MK)

ArtEZ Fine Art heeft een nieuwe studieopzet. Onder de naam BEAR (Bachelor Experiment
Art & Research) studeren dit jaar 26 studenten af. De hele Oude Kraan is in gebruik genomen en er is van alles te beleven. De nieuwe lichting moet hun eigen eindexamententoonstelling niet alleen zelf organiseren, maar ook zelf financieren, o.a. via crowdfunding. Een staaltje van geschoolde zelfredzaamheid en ondernemingsdrift dat daarmee nu echt tot het curriculum van deze studie behoort. Kunst maken is een vak!

De hoogtepunten:

Ook in Arnhem zijn er grote zaalvullende installaties. Van Daniël van Werven bijvoorbeeld. Een totaalervaring in slecht verlichte, beetje spookhuisachtige ruimtes van hout, rook, tekeningen, video, stof en geluid. Je mag de ruimte alleen betreden met zaklamp en beschermende kleding. Bezoekers worden anonieme spookfiguren in de ruimte en daarmee onderdeel van dit werk. Daniël van Werven is met dit werk genomineerd voor de Hendrik Valk Prijs 2016.

RGZ-Daniel van Werven
RGZ-Daniel van Werven

Ook Aldo Esparza Ramos is genomineerd voor de Hendrik Valk Prijs 2016. Hij organiseert elke twee uur a history lecture /performance van ongeveer 15 minuten. Een indringende performance van gesproken woord, video, geluid en persoonlijke items van deze Mexicaan over de ontvoering en de verdwijning van 43 Mexicaanse studenten in 2015. Sommige bezoekers moesten na afloop huilen.

RGZ-Aldo Esparza Ramos
RGZ-Aldo Esparza Ramos

Naast een waanzinnige video-performance over een geel geschilderde man die als vaatdoekje over het aanrecht schuift, en andere performance video’s, maakt allround kunstenaar Arash Fakhim beelden, schilderijen, kleine installaties en tekeningen. Zeer goed en zeer mager werk wisselen elkaar af. Lef is het woord dat blijft hangen. Hier zijn we naar op zoek.

RGZ-Arash Fakhim
RGZ-Arash Fakhim

Prachtige serie tekeningen van Joyce Burghout. Deze artiest heeft haar doofheid en tinnitus vertaald in inkttekeningen, groot en klein. Ook in potlood en af en toe in kleuracryl (kleurpotlood) en aquarel. Grappig, persoonlijk en stoer.

MdG-Joyce Burghout-02
MdG-Joyce Burghout

Soraya Buné maakt ook prachtige kleine tekeningen. Mooi gegroepeerd en gepresenteerd op losse tafels. Ze deelt haar kleine persoonlijke ervaringen met de toeschouwer. Mooi, melancholisch en stil.

RGZ-Soraya Buné
RGZ-Soraya Buné

Mooie beelden zijn er van Nikita van Dam, Jelle Slof en Barbara Walburn. Nikita van Dam maakt landschappen op open sokkels met piepschuim en vloeibare inkt. Jelle Slof is schilder, maar maakt decors met plankjes hout die hij geduldig bewerkt en transformeert tot alledaagse huiselijke objecten: van speelkaarten tot boeken, tafels, krukjes en iPhones. Een prachtige mix tussen beeldhouwkunst en verf. Barbara Walbrun maakt subtiel werk met objecten die leunen, hangen, net niet staan, met alledaagse materialen als houten plankjes, kledingstukken, latjes en beton. Ook maakt ze foto’s waarin details van haar lichaam onderdeel worden van het beeld.

MdG-Nikita van Dam
MdG-Nikita van Dam
MdG-RGZ-Jelle Slof
MdG-onder / RGZ boven - Jelle Slof
MdG-BarbaraWalburn
MdG-BarbaraWalburn
(MK) KASPER VAN MOLL
MK - Kasper van Moll
RGZ-Iris Janssen
RGZ-Iris Janssen

BEAR bevalt. De afstudeertentoonstelling is sprankelender en dynamischer dan voorgaande jaren. De afstudeerders krijgen in eigen huis ruim baan en zo hoort het. Als je niet trots bent op je afstudeerders is er ergens iets niet goed gegaan.

Advertenties