Amsterdam (Rietveld)

Marjolein de Groen & Willeke van Ravenhorst

Over het algemeen was de tentoonstelling in het Rietveld gebouw een tikkeltje rommelig, wat uiteindelijk uitmondde in een vanzelfsprekende arrogantie. De presentaties vonden plaats in de lokalen, waardoor de studenten beperkt werden in het tonen van meer werk. Hoewel de app op de iphone wel werkte, was deze helaas niet interactief, maar bestond slechts uit een digitale versie van de catalogus welke totaal geen informatie gaf over wie en wat er waar gepresenteerd werd. Wel werd er een gratis papieren catalogus beschikbaar gesteld, waarvoor dank en complimenten. Er liepen afgestudeerden rond maar deze gingen voornamelijk in elkaar op en bleken niet erg geneigd een ontmoeting op te zoeken met het publiek. Enfin we zoeken het maar uit is het idee…en dat hebben we gedaan. Met plezier.

Het blijkt achteraf een tentoonstelling te zijn geweest waar de werken vooral met terugwerkende kracht hun waarde laat zien. Er blijven zogezegd wat werken in het hoofd hangen en sommigen weten zich steeds weer op te dringen. We zijn vooral enthousiast over twee duo’s:

22  2
Pernille Kier & Kristoffer Petersen
Deze installatie van Pernille Kier & Kristoffer Petersen wordt steeds beter. Of het hem nou in de helm ziet die bij nader inzien uit keramiek gemaakt is, het kleed in het midden op de grond, de grote foto aan de linkermuur, of de hele compositie op zich; we weten het niet. Maar het werk sprak meteen aan, droeg een belofte in zich, en maakt dat na verloop van tijd ook waar.
 

7  9
Sabine Kongsted en Lotte Boon
Het andere duo bestaande uit Sabine Kongsted en Lotte Boon heeft een aantal ruimtelijke werken en ingrepen gedaan in de ruimte. Een prachtig werk is het ruimtelijke werk bestaande uit een oud morsig matras-achtig schuimrubber dat vastgehouden wordt door een houten “systeem”. Het ziet er enigszins nuttig uit, en de georganiseerde omlijsting om dit vieze ding werkt als een soort tearjerker.

14  13  15
Alexandra Karpilovski
Zowel de titel als het papiertje van dit werk van Alexandra Karpilovski zijn perfect. Hoe jammerlijk fout is dat gegaan, en dan te bedenken dat er geen eind aan komt: mooi werk.

20  19
Dennis ter Wal
Dennis ter Wal laat interessant werk zien. Een aantal objecten die verdomd veel op kunst lijken staan in een bepaalde compositie opgesteld in een decor. Interessant, totdat je aan de achterkant van het decor komt, waar je geconfronteerd wordt met een video, waarin verschillende mogelijke opstellingen uitgebreid en heel serieus worden besproken. Beetje jammer…

Tot slot zijn ook de wat retro aandoende maar toch verfrissende werken van Tim Maarse en Harriët Bakker nog noemenswaardig.
CAM00331
Tim Maarse

CAM00330
Harriët Bakker

Over het algemeen iets teleurstellend, maar toch ook interessant en veelbelovend werk gezien!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s