Amsterdam (Gerrit Rietveld Academie)

Door Marjolein de Groen en Lieven Hendriks
foto’s Marjolein de Groen (MdG)

Op zondagochtend zijn wij een van de eersten die het oude Rietveldgebouw bezoeken. Het gebouw raakt steeds meer omsloten door andere bebouwing, jammer is dat. Eigenlijk is de eindshow op het Rietveld de laatste jaren altijd op dezelfde manier georganiseerd. We kunnen alles dan ook gemakkelijk vinden; Fine Art op de bovenste twee verdiepingen van het hoofdgebouw.
Informatie over de studenten is ook weer als vanouds: niet zo gemakkelijk te vinden en her en der verspreid. Van klaslokaal naar klaslokaal. In sommige lokalen zijn kleine solo’s ingericht, andere ruimtes zijn als groepstentoonstelling ingericht. De werken lijken zo bij elkaar gezocht, dat het moeilijk te zien is wat van wie is en waar het één overgaat in het ander.

Het ijsobject So long van Yoojin Lee valt op. Het is werk uit een performance installatie met de titel ‘aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa’ met foto’s van het Rietveldgebouw en met de wandcontactdoos verdelers zag ik thuis. Ik begrijp het nog niet helemaal, maar het is wel mooi.

(MdG) Yoojin Lee
(MdG) Yoojin Lee

Later komen we goed videowerk tegen van Annahita Asgari: The Dive. Mooi getimed, prachtig van kleur en spannend, zeker als je last hebt van hoogtevrees. Mooi werk: geschikt, zeker! maar ernstig geschikt? Dat is nog de vraag.

(MdG) Annahita Asgari
(MdG) Annahita Asgari

Op alle academies kom je de verzamelaars tegen: kunstenaars die installaties maken van losse, verzamelde objecten met materialen als keramiek, stof en purschuim. Ze lijken semi-nonchalant een soort anti-estethiek te bedrijven. Tikkie punk. Hier zien we Jakob Sjoberg die het goed doet. Scherper en rauwer dan veel van zijn soortgenoten.

(MdG) Jakob Sjoberg
(MdG) Jakob Sjoberg

We blijven lang stil staan bij het werk van Didi Lehnhausen. Wat zijn het? Foto’s? Schilderijen? Objecten? Het ziet er zeer overtuigend en zelfverzekerd uit. We kunnen er een hele tijd naar kijken en zijn benieuwd wat ze ons in de toekomst nog meer zal laten zien. Totaal Ernstig Geschikt zeggen wij. Een kunstenaar die als het over de presentatie gaat, totale controle laat zien. Veelbelovend!

(MdG) Didi Lehnhausen
(MdG) Didi Lehnhausen
(MdG) Andreas Maul
(MdG) Andreas Maul
 (MdG) Cleo Scheibe
(MdG) Cleo Scheibe
 (MdG) Olle Stjerne
(MdG) Olle Stjerne
 (MdG) Simon Becks
(MdG) Simon Becks

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s