Groningen (Minerva)

Door Marcel Kronenburg en Bram Kuypers
foto’s Marcel Kronenburg (MK)

Fine Arts Minerva vinden we dit jaar op een mooie plek in een oude suikerfabriek langs het kanaal, aan de rand van de stad Groningen. Op het voorterrein staan twee stalen containers op poten. Voorbij deze stoere restanten leidt een indrukwekkende nieuwe trap naar de entree op de eerste verdieping. Vanuit de entreehal kom je in een grote en hoge hal, waarin met een eenvoudige ingreep een goede ruimteverdeling is gemaakt.


(MK) Entree Suikerfabriek DSC02234
(MK) Entree Suikerfabriek

Het lichtplan en de spots op het werk gooien bij ons hoge ogen.
Theatraal uitgelicht door de spots is een grote ruimtelijke constellatie van al dan niet beschilderde objecten: Prelude nr 3 van René van der Werf. Het fascineert maar overtuigt te weinig.

(MK) René van der Werf
(MK) René van der Werf

Dat geldt ook voor het werk van Eva Velema. Op drie monitoren op de grond wordt een film afgespeeld van een naald die onder de huid van een vrouwenhand prikt en er, telkens op een andere plek, een paar centimeter verder weer uitkomt. Voor de monitoren tegen de muur hangen gesealde zakjes met urine, waaruit een onmiskenbare geur opstijgt. Geen gemakkelijke gewaarwording. Het beeld van de kotsende mensfiguur, gemaakt van lege doordrukstrips, doet afbreuk aan het geheel.

(MK) Eva Velema
(MK) Eva Velema

Er zijn veel grote installaties die een verslag-achtig werk laten zien. Bijvoorbeeld het werk van Kiki Kruisdijk. Zij doet verslag van een nieuwe soort die ze lijkt te hebben ontdekt: een kruising tussen mens en zeehond. Ze laat dit wezen zien aan de hand van een ordelijke opstelling van schetsjes, boeken, laboratoriumonderzoek, afgietsels en artikelen. De beelden lijken van brons te zijn gemaakt en voorzien van een haardos van wollen draadjes.

De installatie van Jos Andringa is al te zien als schaduwspel op het matglas van de gang waarlangs we lopen op weg er naar toe. Ook hier een laboratoriumopstelling: de werkplaats van een afwezig genie. Er is van alles te zien maar het uiteindelijke werk blijkt de projectie in de gang. De vraag wordt opgeroepen waar het werk begint en waar het werk eindigt. Dit leidt eerder tot verwarring dan verwondering.

Het werk van Henk-Sjoerd Hinrichs overtuigt, hoewel het werk ook zou kunnen doorslaan naar kitsch. Het is lekker van kleur, vorm en materiaal. Het doorgezakte ‘hondje’ met de groene rubberen plak erop is zeker sterk werk.

(MK) Henk-Sjoerd Hinrichs
(MK) Henk-Sjoerd Hinrichs

Wat ons verrast tijdens deze eindexamenshow is de grote kwaliteit van de studenten Vormgeving Communicatie. In Groningen is op deze afdeling de computer in de ban gedaan en zijn alle grafische druktechnieken weer uit de kast gehaald. Met prachtig resultaat. Bijvoorbeeld de houtsneden en publicaties van Jan Hamstra en de prenten van Tatiana Jongsma.


(MK) Jan Hamstra
(MK) Jan Hamstra
(MK) Jos Andringa
(MK) Jos Andringa
(MK) Christina Everts
(MK) Christina Everts
(MK) Jonathan Hurry
(MK) Jonathan Hurry
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s