Maastricht (Academy of Fine Arts and Design)

Door Carolina Agelink en Rob Groot Zevert
foto’s Rob Groot Zevert (RGZ) en Carolina Agelink (CA)

In Maastricht krijgen studenten van de eindexamententoonstelling veel ruimte om hun werk te tonen. De afdeling is relatief klein is en heeft een mooi oud pand pal naast de nieuwbouw van de Academie. De afgestudeerden hadden hier in het laatste jaar hun atelier. Ze kunnen echt uitpakken en dat is voelbaar; de ruimtes zijn doorleefd. Er hangt een positieve, prettige sfeer.
Opvallend is ook in Maastricht weer de hoeveelheid ruimtevullende installaties. Wat buitengewoon goed werkt, is dat de werken verspreid over de verschillende ruimtes worden getoond. Hierdoor denk je eerst dat de kunstenaars elkaar hebben beïnvloed, maar blijkt later dat je op verschillende plekken naar werk van dezelfde kunstenaar kijkt. Wel jammer dat we de performances hebben moeten missen.

Zoals het werk van Anouk Schepens, die een ruimte geheel verbouwde met haar glitter en glamour kunst. Anouk heeft naast deze installatie meer werk dat verspreid over het gebouw en buiten te zien is. Haar mooiste beeld is misschien de in kleine neonletters opgehangen zin: ‘Look at me, I’m special’. Wat Anouk doet, is met veel geluid en glim om aandacht vragen. Met dit treffende beeld heeft ze die en hoeft ze minder hard te schreeuwen.

RGZ - Anouk Schepens
RGZ - Anouk Schepens

De Koning van de Waanzin’ van Michiel Ubels is een waanzinnig goed egodocument. De film boeit onmiddellijk. Is dit in scene gezet? Is dit een acteur of niet? Pijnlijk dichtbij mogen we als kijker komen. Prachtig ook is de voice-over van het meisje dat elk hoofdstuk introduceert met een gedicht. Het is een ‘mislukte’ film die Michiel maakte van een zelfgeschreven script. Een film met zang en dans! Geweldig!

RGZ - Michiel Ubels
RGZ - Michiel Ubels

Goed werk van Krista Smulders: humor, anekdote en erotiek is een aantal van de thema’s in haar werk. Ze werkt met (glans)stof en kleur en maakt soms per ongeluk geweldig werk. Zoals de achterkant van een beeld. Prettig gestoord werk. Je merkt dat Krista een eigen beeldtaal ontwikkelt. In de gaten houden.

RGZ - Krista Smulders-02
RGZ - Krista Smulders-01
RGZ - Krista Smulders

Sofie Charlotte Johns heeft een mooie en slimme presentatie gemaakt van werk dat ze vooral op de vloer presenteert. We doen de schoenen uit en betreden de ruimtes. Dat werkt heel goed voor de beleving. Sofie’s werk bestaat vooral uit tekeningen, is zacht, met veel pasteltinten en wat naar binnen gekeerd. Gestileerd, maar echt de moeite waard.

CA-Sofie Charlotte Johns
RGZ - Sofie Charlotte Johns-02RGZ - Sofie Charlotte Johns-01
RGZ - Sofie Charlotte Johns-01

Ties van Dijk is een minimalist en theoreticus. Hij heeft eigenlijk geen kunst gemaakt, maar verblijfsplekken. Een van die verblijfplekken is gecreëerd voor een essay dat hij schreef met de welluidende titel: The world is full of objects / I don’t wish to add any more. Over de geniale scheppingsdaad en het einde van het beeld. Mooi gemaakt boekje, dat gaan we lezen!

RGZ- Kiki Nickel
RGZ- Kiki Nickel
CA-Julie Fassbender
RGZ - Julie Fassbender
RGZ - Julie Fassbender

Werk dat opvalt, maar niet in positieve zin, is de installatie van Yaël Wolfs. Op ooghoogte hangen 220 dode reuze regenwormen aan visdraden en vishaakjes. Met de waanzinnige titel: 220 Canadian Nightcrawlers Dancing in the Rain. De pieren hebben de vorige dag nog gevochten voor hun leven aan de vishaken. Inmiddels heeft het werk het NOS-journaal gehaald en is het werk door dieractivisten vernield.

RGZ - Yaël Wolfs
RGZ - Yaël Wolfs

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s