Arnhem (ArtEZ)

Alle Scouts

Na de traditioneel strak geregisseerde eindexamentenstoonstellingen van de afgelopen jaren in het academiegebouw aan de Oude Kraan vonden nu twee grote veranderingen plaats. Allereerst de fusie van de afdeling fine art Zwolle van ArtEZ. Deze verhuisde aan het begin van het afgelopen studiejaar naar Arnhem. Samen met de bestaande afdeling fine-art van Arnhem vond de presentatie plaats op een nieuwe locatie. De voormalige bibliotheek, een groot, 5-verdiepingen hoog gebouw in het centrum van Arnhem. Daarmee verdween ook meteen de strakke regie. (Was er wel regie?) Het was nogal een rommelige expo. Het was even zoeken naar de juiste afdelingen want alle afdelingen van ArtEZ waren vertegenwoordigd in het pand. Van mode tot grafisch en van productdesign tot de verschillende lerarenopleidingen.

We waren onder de indruk van de ruimtes van de oude bieb. Met het verdwijnen van de vele tussenwandjes en verlaagde plafonds werd plots ook de ware aard van het gebouw zichtbaar. De eindexamenexpo viel over het algemeen tegen. Door de rommelige presentaties was het moeilijk de verschillende kunstenaars te onderscheiden en lastig de kwaliteit te herkennen. Wat wel goed was om te zien was de verscheidenheid aan soorten werk en de diversiteit in expressie en de mate waarin al duidelijk persoonlijkheden zichtbaar werden, alhoewel het meeste nog jong en voorzichtig van aard.

CHRISTIEN-DIJKHUIZEN-02CHRISTIEN-DIJKHUIZEN-01
Christien Dijkhuizen
Maakt spannend ruimtelijk werk, een soort mix tussen 2D en 3D. De presentatie op het gangetje was kwam het werk niet ten goede.

 

BART-NIJBOER
Bart Nijboer
Maakt objecten, een soort miniatuur landschappen samengesteld uit o.a. ijzer en staalplaat. Soms kan het werk bewegen, maar gek genoeg is de beweging zelf niet van toegevoegde waarde voor het werk. Ondanks dat is het sympathiek werk.

 

saskia-blokzijl-01saskia-blokzijl-02
Saskia Blokzijl
Hmmm! Schildert interieur. Raar vreemd perspectivisch effect. Is het onhandigheid of juist knap? Kiest steeds dezelfde setting en maakt daar verschillende versies van, die telkens geheel anders zijn qua beleving en atmosfeer. Schilderachtige, vette toetsen, goed kleurgebruik >> echte schilderijen!

 

KITTY-MARIA-03KITTY-MARIA-02KITTY-MARIA-01
Kitty Maria
Performances in winkels. Winkelruimtes zijn specifieke ruimtes. Ze zijn privé maar ook openbaar en daarmee zijn het een soort tussenruimtes. Deze ruimtes hebben gemeen dat ze “anders” zijn en daarmee versterken deze plekken het vervreemdende effect van haar acties. Het is gek en grappig, maar zonder dat je het afwijst of haar gaat uitlachen. Filmpje in de supermarkt en de slagerij zijn het sterkst.

 

MARIANA-MURTA-01MARIANA-MURTA-02MARIANA-MURTA-04
Mariana Mura
Mura verwijst in haar schilderwerk naar zichzelf (ze schildert foto’s uit haar kindertijd) naar bekende schilders en naar film. Horror, angst, POP art, Francis Bacon. Er zit veel beweging in en het kleurgebruik is opvallend, met veel heldere tonen, goede vlakverdeling. Tegelijkertijd maakt ze een directe verwijzing naar aquarel, waterig, in mistige flarden. Beangstigend.

 

m.v.d.poort-01 m.v.d.poort-02
Marieke van der Poort
Documentaire-film over visueel gehandicapte jongeman. Fraaie visuele beweging van landschap met sterke abstracte details. De visuele handicap van de hoofdpersoon wordt verbeeld in de documentaire. De jongeman in kwestie scrollt beelden af voor een compleet beeld. Dit wordt vertaalt in het rustig in- en uitzoomen van de beelden. Goed gemaakt, ziet er professioneel uit.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s