Enschede (AKI)

Jaap Kroneman / Rob Groot Zevert

In Roombeek, de voormalige volksbuurt in Enschede, die na de vuurwerkramp weer opnieuw is opgebouwd, is het nieuwe gebouw van ArtEZ nu twee jaar in gebruik. Aan datzelfde plein zitten exporuimte 21rozendaal en TETEM kunstruimte. Tesamen vormen deze drie lokaties genoeg ruimte voor de ArtEZ graduation show Enschede 2014.

We begonnen in het hoofdgebouw waar we na een rustig begin steeds enthousiaster werden. Ons bezoek eindigde in gebouw exporuimte 21rozendaal, hoogtepunt van de tentoonstelling.

 

JULIAN-ROTTER-1 JULIAN-ROTTER-2
Julian Rotter
In een ietwat donkere atmosferische ruimte hangen plastic bekertjes en kleine fietslampjes als een soort tros aan het plafond. Een elektronisch schakelpaneel is hieraan verbonden via een ingewikkeld patroon van schakelingen. Het geluid van plastic bekertjes luistert vertrouwd. Dan hoort Jaap het geluid van blik. In de hoek van het lokaal staat een architectonisch element waarachter licht en geluid zit verstopt. Je kan er net achter gluren.

 

Dewi Hoppedewi-hope-detail
Dewi Hoppe
Iets verderop lopen we tegen het werk op van Dewi Hoppe. Een wand met verzamelde geschilderde werken, onderzoekend en dicht bij elkaar gehangen. Het werk valt vooral op door Charley Toorop’s Clown Tussen Ruines, alleen is de clown van Charley nu nageschilderd tegen een berglandschap…
Goed geschilderd. Verwarrend, ontregelend, maar uiteindelijk teveel een verzameling sfeerbeelden.

 

HANNES-NIENHUSER-01  HANNES-NIENHUSER-03 HANNES-NIENHUSER-04    HANNES-NIENHUSER-08
Hannes Nienhüser
De installatie van Hannes bevindt zich in een eigen hoek een soort kelder van het hoofdpand. In eerste instantie kom je een kamer binnen in een kamer, dan blijkt dat alles, werkelijk alles een bubbele bodem heeft. 2x komt bijvoorbeeld vaak voor. 2 trappen achter elkaar, 2 worsten, 2 pakken melk. Briljant door eenvoud, snelle denker, grappig. Hannes heeft een eigen beeldtaal en een eigen manier van kijken, die toch heel herkenbaar is. Het deed onwillekeurig denken aan de Fluxusbeweging, die kunst wilde die voor iedereen begrijpelijk is. Waar de realiteit van het dagelijks leven interessanter is dan het traditionele kunstvoorwerp. Hannes is een 3 dimensionale striptekenaar.

 

JEFFRY-SPEKENBRINK
Jeffry Spekenbrink
Met een technische Timelapse camera opgenomen hoge resolutie-film, met zelfgemaakte eigen soundtrack(!). Herkenbare, mooie, schitterend grote, monumentale beelden van o.a. noorderlicht aan de poolcirkel en in IJsland, Parijs en Rotterdam. Ondanks de vette clichés, een prachtige ervaring en goed uitgevoerd.

 

 

Gunter-Gruben-2Gunter-Gruben-1
Gunter Gruben
‘Showing my father the world’. Fotografische wereldreis van zijn vader. Zeer persoonlijk document in fantastisch en mooi fotoboek gebonden. Foto van zijn vader ging de hele wereld over en maakt zo een wereldreis. Heden, verleden en toekomst vallen samen. Romantisch.

 

NILS-DEKKER.02 NILS-DEKKER.03
Nils Dekker
Ook bij Nils vallen heden, verleden en toekomst samen, in een kamertje waar een dia installatie met een tiental dia projectoren ervoor zorgt dat het klimaat in de ruimte in de loop van de dag tot tropische temperaturen oploopt.
Het zijn geen dia’s die bewegen in een carrousel, maar stilstaande beelden die door de apparatuur een beetje trillen. De serie, The Wormhole geheten, gaat over het aangaan van relaties in verleden, heden en toekomst en je herkent soms fragmenten in de afbeeldingen. Mooi gedaan.

 

 

GEERT-VAN-DER-SCHAAF.02  GEERT-VAN-DER-SCHAAF.04
Geert van der Schaaf
Geert heeft met oude film en foto technieken afbeeldingen gemaakt, deze netjes ingelijst en in een rij naast elkaar gehangen. Vooral afbeeldingen van landschap. De oude polaroid techniek treedt nadrukkelijk op de voorgrond en is zeer zichtbaar. Het lijkt sterk op found footage en dat is ook wat je in eerste instantie denkt, dat het gevonden en verzamelde objecten (afbeeldingen) zijn. Geert is een goede fotograaf en fotografeert zowel fantastische details als klassieke vergezichten. Het zijn niet zomaar registraties. Ook hier spelen heden, verleden en toekomst een mooi samenspel. Mystiek en dramatische onderwerpen zorgen voor een eigen sfeer en bijzondere, maar nog steeds herkenbare, belevingswereld.

Advertenties

One thought on “Enschede (AKI)

  1. From Heathrow AirPort.
    Interesting stuff. This is a nice way to kill time. Please provide us with more.
    Best regards, R. G. Zevert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s